Az egy –és kétforintos pénzérmék bevonásával egyidejűleg a magyarországi civil szervezetek, illetve alapítványok lehetőséget kaptak arra, hogy pénzgyűjtési akcióba kezdjenek. A Démétér Alapítvány kuratóriuma is úgy gondolta, hogy élni szeretne a felkínált lehetőséggel, és megpróbálja szájhagyomány, valamint az Internet segítségével eljuttatni az emberekhez felhívását: Állítsa Ön is aprópénzét a beteg gyerekek szolgálatába!

 

 

Akciónk nagyon sikeresnek bizonyult, mivel a február végi határidőre sikerült összegyűjtenünk majdnem 130 ezer forintot! Ez tetemes mennyiségű munkát, és még ennél is tetemesebb mennyiségű súlyt jelentett számunkra. Ki gondolta volna, hogy ezeknek a kis fémpénzeknek így, vödörszám idehordva ekkora a súlya! Volt, aki kis műanyag zacskóba öntve hozta régóta kuporgatott aprópénzét, más akkurátusan berolnizva, és megint más óriási vödörbe ömlesztve hozta a munkahelyén összegyűjtött fémpénzeket. Igazi összefogás született, elmondhatjuk. A Démétér Ház felépítésére szánt összegek hozzánk történő eljuttatása volt az utolsó ilyen nagyszabású akció a lakosság részéről. Most is éreztük a segítő szándékot mindenki részéről: gyűjtött nekünk kisiskolás, nyugdíjas, zöldséges, gyógyszertár, kórházi osztályok dolgozói, komoly cégek komoly üzletemberei – hálásak vagyunk érte.

A munka oroszlánrésze Erzsikére, házunk gondnokára és jószellemére hárult, mivel ő válogatta szét az ömlesztve érkező fémpénzek első részét. Könyékig fekete kézzel, fáradhatatlanul fogadta az újabb és újabb szállítmányokat, aztán nekiült szétválogatni őket. Egyszercsak azonban túl soknak bizonyult a mennyiség, és így többünknek ( kurátornak, anyukának, nővérnek ) be kellett állni, hogy segítsünk a pénzt megszámolni. Persze soha rosszabb feladatot!

Ezek után következett a bankba történő elszállítása az érméknek. Ez látszólag egyszerű feladat, ámde ekkora súlynál korántsem egyértelmű. Az Andrássy úti bankfiókunk előtt gyakorlatilag lehetetlen parkolni, így aztán tisztes távolságból kellett kis árumozgató kocsin bevonszolni a több 100 kilónyi fémpénzt. A banki alkalmazottak gyakorlatilag sokkot kaptak a látványtól és a mennyiségtől egyaránt. Volt, aki szó szerint sírva is fakadt…De végül némi huzavona után eljutottunk célunkig: megszámolták ők is géppel a pénzt, és jóváírták alapítványunk bankszámláján. Végül gratuláltak az elért eredményhez, és sok sikert kívántak a további pénzgyűjtéshez. Sajnos emellett 5000 forintot is levontak a befizetésnek minősülő pénzváltás után – amit nem igazán értettünk, hiszen nem gazdasági tevékenységet végző cég vagyunk, hanem egy közhasznú feladatot ellátó alapítvány…

De ne legyünk telhetetlenek! Végülis az a lényeg, hogy kőkemény munkával és az Önök nagylelkű támogatásával ismét sikerült összegyűjteni annyi pénzt, amennyi elegendő egy havi benzinköltségére az alapítványi mentőautónak például.

Köszönjük áldozatos munkáját mindazoknak, akik megszervezték, összegyűjtötték, és behozták nekünk a Démétér Házba a kallódó egy-és kétforintosokat! Nagy örömöt okoztak vele.