Túl az életveszélyen – de mi lesz azután?

„Sok év után is nehezen hiszem el, hogy a kisfiam egészséges.” – vallja be Csabi anyukája. Több mint 7 év telt el azóta, hogy a kisfiú újszülött korában csontvelő-transzplantáción esett át. Örökletes immunhiányos betegséggel született, ez a beavatkozás volt az egyetlen lehetősége az életben maradásra.

Csabi apukájávalCsabika – egy újszülött hős küzdelme

2×3 m-es steril box, karantén, tetőtől talpig steril kórházi ruhába öltözve – így teltek a család első hónapjai az újszülött kisbabával.

A nehéz kezdet ellenére Csabi ma egészséges iskolás kisfiú, és már csak kontroll vizsgálatokra jár vissza a transzplantációs osztályra.

A súlyos, életveszélyes betegséggel való küzdelem azonban hosszú ideig nyomott hagyott a család életében.

„A mai napig van olyan, hogy felhívom a doktor urat egy banális kérdéssel” – mondja a kisfiú anyukája.

A súlyos betegségen átesett gyerekek szüleiben a kórházból való hazatérés után is örökre benne marad a félelem a betegség visszatérésétől – még olyan esetekben is, amikor a gyermek 100%-ig gyógyult a transzplantációnak köszönhetően. Hiszen egyszer már átélték a legszörnyűbbet: gyermekük életveszélyes állapotát.

Otthon a kórházban

“Gyakran 10 év múlva is aggódva hívnak fel, ha a gyermekük belázasodik. Ilyenkor rengeteget jelent nekik egy ismerős szakember megnyugtató szava.” – ezt már Sedlák Gabriella, a Démétér Ház vezetője meséli. A budapesti Szent László kórház területén található épületben évente 40-50 családnak adnak otthont a kórházi kezelések idejére.

A kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya – ahol születése után Csabit is kezelték – az ország minden részéről, sőt határon túlról is fogad betegeket. Életmentő beavatkozásokat végeznek olyan gyerekeken, akiknek daganatos betegség, leukémia vagy éppen immunhiányos betegség miatt máshogy nem lenne esélyük a gyógyulásra.

Démétér Ház, a második otthon
Démétér Ház, a második otthon

A vidékről érkező családoknak hónapokat kell itt tölteniük – többségük azonban nem tudná megoldani, hogy a fővárosban lakást béreljen erre az időszakra, vagy naponta többszáz kilométert ingázzon. Ezért jött létre 15 évvel ezelőtt a Démétér Ház, ahol 14 apartman, két közös konyha, játszó- és tornaszoba, tanulási lehetőség, pszichológus és lelkigondozó támogatása segíti át a családokat életük legnehezebb időszakán. A szülők így párszáz méterre lakhatnak a kórházi osztálytól, éjjel-nappal a gyermekük mellett lehetnek, miközben kényelmes körülmények között tudnak pihenni, mosni, étkezni – élni. Amikor pedig a gyermek már kikerülhet a steril kórházi szobából, de még gyakori orvosi ellenőrzésre van szüksége, ő is beköltözik ide a szüleivel együtt. Itt otthonos környezet, játékok, vidám programok és a Ház csupaszív munkatársai gondoskodnak arról, hogy gyorsabban és könnyebben teljenek a gyógyulás első hónapjai.

Továbbélni a betegség árnyékában

Azt gondolnánk, hogy amikor túl vannak az életveszélyen, és végre hazamehetnek, akkor megnyugodva térnek vissza a mindennapokba…

A kezelésekkel azonban nem ér véget az daganatos és más súlyos betegséggel érintett családok nehéz útja!

A kórházból hazatérve gyakran nem találják a helyüket, félelmekkel küzdenek. Sok esetben olyan betegségen vannak túl, ami sajnos több év után is kiújulhat – ők egyik kontrollvizsgálattól a másikig élnek. De még a teljesen gyógyult gyermekek szüleit is rettegés foghatja el minden kisebb betegségné – mindez visszaidézi bennük életük szörnyű időszakát.

Segítség daganatos betegség után

A Démétér Házból való hazatérés után a legtöbben egyedül maradnak ezekkel a nehézségekkel. A Ház munkatársai igyekeznek továbbra is fogni a kezüket, válaszolnak az aggódó telefonhívásokra.

Mindez azonban nem elég: szükség van egy helyre, ahol az érintett családok hosszútávú segítséget kaphatnak a történtek feldolgozásához, a normál életbe való visszatéréshez.

Sedlák Gabriella“A tudásunk, a szakembereink megvannak hozzá – őket ráadásul ismerik a családok az itt töltött időkből -, ám a Démétér Ház nem alkalmas arra, hogy terápiás csoportoknak is helyet adjon.” – magyarázza Sedlák Gabriella. Ezért álmodtak meg egy új terápiás központot, ahol nyugodt, természetközeli, gyógyító erejű környezetben tarthatnak foglalkozásokat.

A Ház már megvan, a felújítás 100 milliós költség

“A terápiás ház terve már 7 évvel ezelőtt megszületett, ám mindeddig nem volt rá lehetőség, hogy megvalósítsuk. Eelőbb itt, a Démétér Házban volt szükség minden anyagi forrásra: bővítéshez, felújításhoz, kertépítéshez. Most azonban szeretnénk végre létrehozni ezt a helyet, hogy hónapok helyett évekig kísérhessük a családokat” – foglalja össze a terveket Gabriella.

A terápiás központnak alkalmas Ház már az alapítvány tulajdonában van: Szanazugon, Békés megyében áll. Ahhoz azonban, hogy birtokba lehessen venni, teljesen fel kell újítani, ami 100 milliós költséget jelent az alapítványnak.

A Házban 5 apartmant lehet kialakítani, mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik majd. A nagy közösségi tér lehetőséget ad a csoportfoglalkozásokra. Minden szükséges eszközzel felszerelt konyha is várja majd a családokat. Az épülethez hatalmas kert tartozik, amit szintén rendbe kell tenni.

Adó 1%-ból épülhet gyógyító központ

“Tudjuk, hogy nagyon sok ember van most nehéz anyagi helyzetben, ezért adományok helyett az adó 1% felajánlásokból szeretnénk összegyűjteni ezt az összeget” – mondja Sedlák Gabriella.

A Démétér Alapítvány tavaly 30 millió forint támogatáshoz jutott az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően – idén tehát legalább háromszor ennyi rendelkezőre lesz szükség. A korábbi évekhez képest azonban mindig sikerült egyre több embert megszólítani, így az alapítvány munkatársai bíznak benne, hogy idén is sikerül, amit megálmodtak.

A központ terveiről és az 1% felajánlás módjáról itt olvashat bővebben:

https://1szazalek.demeterhaz.hu/

idn poker slot server thailand
https://mix-parlay.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.html https://siji4d.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.html https://imba-slot.sgp1.cdn.digitaloceanspaces.com/index.html